28 oktober 2024

Leestijd: 3 minuten

Het belang van vulnerability management en pentesten binnen jouw ICT beveiliging

Digitale aanvallen op ICT-infrastructuren van bedrijven en organisaties zijn aan de orde van de dag en vormen een blijvende bedreiging voor bedrijven en organisaties. Twee belangrijke tools om de kansen op hacks zo klein mogelijk te houden zijn vulnerability management en penetratietesten (pentesten). Deze brengen de ICT beveiliging van jouw organisatie op een hoger plan. Daarnaast zijn deze vormen van security belangrijk om aan wet- en regelgeving te voldoen zoals b.v. NIS2 en AVG. 
Maar wat houden deze vormen van beveiliging nu in? Wat zijn de verschillen en hoe vullen ze elkaar aan? In deze blog gaan we hier dieper op in. 

ICT beveiliging en vulnerability management: een doorlopend proces 

Vulnerability management is een continu proces gericht op het identificeren, evalueren, prioriteren en verhelpen van beveiligingslekken in systemen, netwerken en software. Dit proces omvat verschillende fasen, zoals het scannen van systemen op kwetsbaarheden, het beoordelen van de risico’s die deze kwetsbaarheden met zich meebrengen, en het implementeren van patches of oplossingen om ze te mitigeren.  Belangrijke stappen binnen vulnerability management zijn: 
  • Inventarisatie waarbij alle hard- en softwaretoepassingen binnen de organisatie worden geïdentificeerd. 
  • Scannen en identificeren Het is aan te raden om de vulnerability scanner minimaal 1 tot 2 keer per maand te draaien om proactief kwetsbaarheden binnen de ICT beveiliging te identificeren. 
  • Patchen: op basis van de kwetsbaarheden die uit de voorgaande stap worden gerapporteerd kunnen deze gepatcht worden op basis van prioriteit van risico. 
  • Monitoring en rapportage: Het is van belang regelmatig (maandelijks) de voortgang bij te houden om up to date te blijven. 

De rol van pentesten binnen ICT beveiliging 

Een pentest is een gesimuleerde cyberaanval die wordt uitgevoerd om de effectiviteit van de ICT beveiliging van een organisatie te testen. In tegenstelling tot vulnerability management, dat zich richt op het identificeren van potentiële kwetsbaarheden, richt een pentest zich op het daadwerkelijk uitbuiten van deze kwetsbaarheden om te zien hoe een aanvaller toegang kan krijgen tot gevoelige systemen of gegevens.  De resultaten van een pentest geven inzicht in waar de beveiliging van een organisatie daadwerkelijk faalt en bieden concrete aanbevelingen voor verbeteringen.    Soorten Pentesten:  Black Box Testing: Een pentest waarbij er geen voorkennis is van de systemen waarbij een  als een externe aanvaller probeert binnen te dringen.  White Box Testing: De tester heeft volledige kennis van de systemen, inclusief code, netwerkinfrastructuur en beveiligingsmechanismen.  Gray Box Testing: Een combinatie van de twee bovenstaande methodes, waarbij de tester beperkte voorkennis heeft. 

ICT beveiliging:  vulnerability management vs. pentesten 

Hoewel beide methoden gericht zijn op het identificeren van beveiligingslekken, zijn er belangrijke verschillen: 
  • Continue vs. ad hoc: Vulnerability management is een continu proces dat regelmatig (bv 2 x per maand) herhaald wordt, terwijl pentesten meestal periodiek (bijvoorbeeld jaarlijks) worden uitgevoerd. 
  • Breedte vs. diepte: Vulnerability management richt zich op een breed scala aan kwetsbaarheden in de hele infrastructuur, terwijl pentesten vaak diepere testen op specifieke onderdelen van het systeem uitvoeren. 
  • Preventief vs. verkennend: Vulnerability management is gericht op het voorkomen van kwetsbaarheden, terwijl pentesten zich richten op het verkennen van hoe bestaande kwetsbaarheden kunnen worden uitgebuit. 

Waarom zijn beide essentieel binnen jouw ICT beveiliging? 

Hoewel ze verschillend van aard zijn, vullen vulnerability management en pentesten elkaar perfect aan. Waar vulnerability management helpt om proactief kwetsbaarheden op te sporen en te verhelpen, geven pentesten inzicht in de daadwerkelijke risico’s en kwetsbaarheden in een productieomgeving.  Een goede cybersecuritystrategie omvat daarom een combinatie van beide methoden. Het continu scannen en beheren van kwetsbaarheden zorgt ervoor dat bekende lekken tijdig worden gedicht, terwijl pentesten helpen om blinde vlekken en ongeziene bedreigingen te identificeren en aan te pakken. 

Conclusie: ICT beveiliging op een hoger plan  

Voor een solide strategie voor ICT beveiliging zijn vulnerability management en pentesten  hierbij twee onmisbare elementen. Samen bieden ze de tools en inzichten die nodig zijn om systemen veilig te houden en datalekken en inbreuken te voorkomen. Door proactief kwetsbaarheden te managen en periodiek te testen met pentesten, kunnen organisaties zich beter wapenen tegen de dreigingen van vandaag én morgen. 

Geautomatiseerde vulscans en pentesten via Drie-O 

Waar voorheen vulnerabililty scans en pentesten handmatig werden uitgevoerd en daardoor veel tijd kosten en dus erg duur waren is, zijn er tegenwoordig tools beschikbaar die deze  automatisch kunnen uitvoeren.    Wij beschikken over tools om vulnerability scans en pentesten voor jouw organisatie uit te voeren waarmee je de ICT beveiliging op een hoger plan tilt en de kans op hacks dus verkleind.   Wil je meer weten over de mogelijkheden hiervan klik op onderstaande knop.

Bekijk ook andere berichten

1 september 2021

De voordelen van een NUC computer

Regelmatig leveren wij aan onze klanten NUC PC’s. Maar wat is een NUC? NUC staat voor Next Unit of Computing en is een kleine mini computer, eenvoudig in één hand vast te houden, verkrijgbaar met dezelfde specificatie...

4 maart 2021

Waarom Cello zo blij is met onze oude hardware

Ruim een jaar geleden nam Cello met ons, Drie-O, contact op of zij bij ons oude hardware mochten ophalen. Inmiddels duurt deze samenwerking ruim een jaar en zijn er door Cello reeds 3 bussen met oude hardware opgehaald.

4 juli 2019

Hoe veilig is jouw domein?

Het versturen van e-mails gaat nog steeds met dezelfde techniek als die in de jaren 80 is bedacht. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het SMTP protocol. Dit protocol is van origine niet goed beveiligd. Zo is het heel e...