Maar wat houden deze vormen van beveiliging nu in? Wat zijn de verschillen en hoe vullen ze elkaar aan? In deze blog gaan we hier dieper op in.
ICT beveiliging en vulnerability management: een doorlopend proces
Vulnerability management is een continu proces gericht op het identificeren, evalueren, prioriteren en verhelpen van beveiligingslekken in systemen, netwerken en software. Dit proces omvat verschillende fasen, zoals het scannen van systemen op kwetsbaarheden, het beoordelen van de risico’s die deze kwetsbaarheden met zich meebrengen, en het implementeren van patches of oplossingen om ze te mitigeren. Belangrijke stappen binnen vulnerability management zijn:- Inventarisatie waarbij alle hard- en softwaretoepassingen binnen de organisatie worden geïdentificeerd.
- Scannen en identificeren Het is aan te raden om de vulnerability scanner minimaal 1 tot 2 keer per maand te draaien om proactief kwetsbaarheden binnen de ICT beveiliging te identificeren.
- Patchen: op basis van de kwetsbaarheden die uit de voorgaande stap worden gerapporteerd kunnen deze gepatcht worden op basis van prioriteit van risico.
- Monitoring en rapportage: Het is van belang regelmatig (maandelijks) de voortgang bij te houden om up to date te blijven.
De rol van pentesten binnen ICT beveiliging
Een pentest is een gesimuleerde cyberaanval die wordt uitgevoerd om de effectiviteit van de ICT beveiliging van een organisatie te testen. In tegenstelling tot vulnerability management, dat zich richt op het identificeren van potentiële kwetsbaarheden, richt een pentest zich op het daadwerkelijk uitbuiten van deze kwetsbaarheden om te zien hoe een aanvaller toegang kan krijgen tot gevoelige systemen of gegevens. De resultaten van een pentest geven inzicht in waar de beveiliging van een organisatie daadwerkelijk faalt en bieden concrete aanbevelingen voor verbeteringen. Soorten Pentesten: Black Box Testing: Een pentest waarbij er geen voorkennis is van de systemen waarbij een als een externe aanvaller probeert binnen te dringen. White Box Testing: De tester heeft volledige kennis van de systemen, inclusief code, netwerkinfrastructuur en beveiligingsmechanismen. Gray Box Testing: Een combinatie van de twee bovenstaande methodes, waarbij de tester beperkte voorkennis heeft.ICT beveiliging: vulnerability management vs. pentesten
Hoewel beide methoden gericht zijn op het identificeren van beveiligingslekken, zijn er belangrijke verschillen:- Continue vs. ad hoc: Vulnerability management is een continu proces dat regelmatig (bv 2 x per maand) herhaald wordt, terwijl pentesten meestal periodiek (bijvoorbeeld jaarlijks) worden uitgevoerd.
- Breedte vs. diepte: Vulnerability management richt zich op een breed scala aan kwetsbaarheden in de hele infrastructuur, terwijl pentesten vaak diepere testen op specifieke onderdelen van het systeem uitvoeren.
- Preventief vs. verkennend: Vulnerability management is gericht op het voorkomen van kwetsbaarheden, terwijl pentesten zich richten op het verkennen van hoe bestaande kwetsbaarheden kunnen worden uitgebuit.